fredag 15 februari 2013

Friday funday (insert bitter laughing)

Så, ännu en helg i småbitar på grund av den här soppan i lägenheten. Jag varken orkar eller vill dra hela historien och då det innehåller hundra telefonsamtal, tusen timmars läsande i diverse paragrafer och kapitel och en jävla miljon mail där det hela tiden ramlar in någon ny partikel av information har jag bara en (fem) sak(er) att säga om det här:

1) Utöva undersökningsplikten in absurdum om ni köper brf. Alltså, jag snackar ner på partikelnivå. Ner i sån nivå att ni vet exakt vad som skedde i stambyten för flera år sedan och vem som satt som sekreterare i styrelsen för 4 år sedan. Sånt som ingen vettig människa skulle komma på tanken att kolla. Sånt. ALLT sånt. Om någon svävar på målet, kolla lite mer. Det går att kolla upp i efterhand men det är förjävla jobbigt.

2) Lita inte på mäklare. Alls. Det kan mycket väl visa sig att du kan kräva ett ansvar i efterhand men ja...då är det ju så dags. Det är deras jobb att skicka dig alla tänkbara papper och se till att vaska fram svar på frågor. Dom tar rätt jävla bra betalt för det.

3) Tuffa till näshuden, Se till att all kommunikation sker i mail så allt går att plocka fram senare. Var gärna trevlig men när du inser att du är på väg att bli överkörd, se till att du har sjukt mycket information att vara stört jobbig med. Tänk grävling här. Det ska vara bucklor i metall och krossade ben innan du rullar över på rygg med tungan hängandes ut genom mungipan eller lugnt vaggar vidare i livet. Läs gärna in dig på termer som "bakfall", "samlingsleding, EJ avstickare", "lagstadgat ansvar" och fuktspärrar.

4) Tro inte på människor som har en ekonomisk vinning på att dölja saker för dig. Protokoll finns. Finns dom inte har någon inte skött sitt jobb.

5) Ha ett gäng små spionkompisar med huvudet på skaft runt er som kan läsa paragrafer, kolla upp människor och vara allmänt snokiga. Dom kan med fördel även användas som kylklamp när du kokar över och påputtare när du inte orkar själv.

Tillägg till paragraf 5 i kapitel ett: Älska dom jävligt mycket för att dom orkar med dig och ställer upp. Det är din skyldighet och den är skriven i sten, vin och kramar. (Lag 2013:1).

5 kommentarer:

Marcus sa...

Vi jobbar med en kund som heter Bostadsjuristen. Dom ska tydligen vara duktiga specialister på just trubbel med bostäder.

Ifall du inte redan har representation kanske dom kan hjälpa till. Såvida du inte löser det på egen hand så klart.

Omomigen sa...

Tack Marcus!
Har dock på känn att dom vill ha betalt i annat än vin och kramar och frågan är om jag tjänar på det i längden.

Jag borde snart dessutom kunna tenta av en examen i bostadsrätt och rörarbeten, grundkurs 1a.

emma sofie w sa...

Alltså, det låter så himla förjävligt. Är tyvärr ingen expert på juridik, hade jag varit det hade jag hjälpt dig! Hoppas verkligen det löser sig snart!

när det börjar sa...

Jag kan inte göra annat än notera, lägga på minnet. Jag köpte nyss min första lägenhet och jag nu blir jag väldigt rädd. Men ja, jag noterar.

Omomigen sa...

Emma Sofie: Tack :)

När det börjar: Alltså, jag tror verkligen inte det här är så vanligt alls, och speciellt inte i större föreningar. Men det kan vara idé att ha lite koll på styrelse och stadgar.